Što je Vipassana?

Tehnika

Vipassana znači vidjeti stvari kakve stvarno jesu i to je jedna od najstarijih indijskih tehnika meditacije. Ponovno je otkriva Gotama Buddha prije više od 2.500 godina i podučavao je kao univerzalan lijek za univerzalnu bolest, odnosno kao umijeće življenja.

Ova ne-sektaška tehnika ima za cilj potpuno iskorijeniti mentalne nečistoće, rezultirajući najvišom radošću potpunog oslobođenja. Svrha je iscjeljenje, ne samo liječenje bolesti, već suštinsko iscjeljenje ljudske patnje.

Vipassana je put samo-transformacije kroz samo-promatranje. Usredotočuje se na duboku povezanost između uma i tijela, koja se može doživjeti izravno putem disciplinirane pažnje na tjelesne osjete, koji čine život tijela i koji kontinuirano povezuju i uvjetuju život uma. Temelji se na promatranju putem samo-istraživanja prema zajedničkom korijenu uma i tijela, čime se rastvaraju nečistoće uma, a rezultat je uravnotežen um, pun ljubavi i suosjećanja.

Tradicija

Od vremena Buddhe, Vipassana je predavana do današnjih dana putem neprekinutog lanca učitelja. Iako Indijac po podrijetlu, sadašnji učitelj ovog niza, g. S.N. Goenka, rođen je i odrastao u Burmi (Myanmar). Dok je tamo živio, imao je sreću naučiti Vipassanu od svojeg učitelja, Sayagyi U Ba Khina, koji je u to vrijeme bio visok vladin službenik. Nakon primanja znanja od svojeg učitelja tijekom četrnaest godina, g. Goenka se smjestio u Indiji i 1969. započeo podučavati Vipassanu. Od tada je podučio desetke tisuća ljudi, svih rasa i svih religija, kako na istoku tako i na zapadu. Tijekom 1982. započeo je imenovati asistente da mu pomognu ispuniti rastuću potražnju za Vipassana tečajevima.

Tečajevi

Tehnika se podučava tijekom desetodnevnih rezidencijalnih tečajeva, za vrijeme kojih sudionici slijede propisan kodeks discipline, uče temelje metode i prakticiraju dovoljno da bi iskusili njezine dobrobiti.

Tečaj zahtjeva težak i ozbiljan rad. Postoje tri koraka obuke. Prvi korak je, za vrijeme trajanja tečaja, suzdržati se od ubijanja, krađe, spolnih aktivnosti, lažnog govora i opojnih sredstava. Ova jednostavna pravila etičkog ponašanja služe umirenju uma, koji bi inače bio previše uzrujan za izvršenje zadaće samo-promatranja.

Naredni korak je razvoj određene kontrole uma, kroz učenje održavanja pažnje na prirodnu realnost stalno mijenjajućeg tijeka daha, koji ulazi i izlazi kroz nosnice.

Do četvrtog dana um je smireniji i fokusiraniji, sposobniji za poduzimanje same Vipassana prakse: promatranja osjeta kroz cijelo tijelo, shvaćajući njihovu prirodu i razvijajući staloženost učenjem kako na njih ne reagirati.

Konačno, tijekom zadnjeg punog dana, polaznici uče meditaciju blagosti ili dobre volje prema svima, tijekom koje čistoću razvijenu kroz tečaj dijele sa svim bićima.

Kratak video (5,7 MB, na engleskom jeziku) o promatranju daha i tjelesnih osjeta u ovoj tehnici možete vidjeti koristeći besplatan QuickTime preglednik videozapisa.

Cijela praksa je u suštini trening uma. Slično kao što koristimo tjelovježbe za poboljšanje našeg tjelesnog zdravlja, Vipassana može biti korištena za razvoj zdravog uma.

Budući da je utvrđena njezina stvarna korisnost, velik naglasak stavljen je na očuvanje tehnike ​​u njezinom izvornom obliku. Ne podučava se na komercijalnoj osnovi, već se umjesto toga nudi besplatno. Niti jedna osoba uključena u podučavanje ne dobiva nikakvu materijalnu naknadu.

Ne naplaćuju se troškovi tečajeva – čak niti troškovi prehrane i smještaja. Svi troškovi pokrivaju se donacijama ljudi koji, nakon završetka tečaja i iskustva dobrobiti Vipassane, žele i drugima pružiti priliku da iskuse te dobrobiti.

Naravno, rezultati dolaze polako, kroz kontinuiranu praksu. Nije realno očekivati da će se svi problemi riješiti tijekom deset dana. Unutar tog vremena, ipak, može se naučiti suština Vipassane, tako da može biti primijenjena u svakodnevnom životu. Što više se tehnika prakticira, tim je veća sloboda od bijede i bliže postizanje konačnog cilja, potpunog oslobađanja. Čak i deset dana može osigurati rezultate, koji su jasni i očito korisni u svakodnevnom životu.

Sve iskrene osobe dobrodošle su pridružiti se Vipassana tečaju, da se sami uvjere kako tehnika radi i osjete njezine dobrobiti. Svi koji probaju, uvidjet će da je Vipassana neprocjenjiv alat za postizanje i dijeljenje stvarne sreće s drugima.

Možete se prijaviti na objavljen termin Vipassana tečaja meditacije, tako da ispunite i pošaljete prijavu – u Hrvatskoj ili širom svijeta.

bleaf-90x98

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s